Kat onzindelijk - LOES voor Dieren

Ga naar de inhoud

Kat onzindelijk

Dierverzorging / hulp

Onzindelijkheid bij katten

Onzindelijkheid bij katten kan grofweg twee oorzaken hebben: medische of  gedrags (psychische)  problemen.
Katten geven vaak pas in een laat stadium aan dat er iets aan de hand is. Dat heeft te maken met een oude natuurwet: Als je laat merken dat je niet in orde bent, dan ben je een makkelijke prooi.
Allerlei medische problemen, zoals blaasontsteking, nierfalen, suikerziekte (diabetes), schildkliertumor, etc. kunnen er voor verantwoordelijk zijn dat de kat zijn plas niet kan ophouden of niet meer op de bak durft te gaan. Bij oude katten kan dementie een rol spelen. Bij jonge, niet gesteriliseerde/gecastreerde katten speelt de hormoonhuishouding in een rol.
Veel van deze medische problemen zijn alleen op te sporen door urine- en bloedonderzoek. De dierenarts is hiervoor de aangewezen persoon. Pas als na uitgebreid medisch onderzoek blijkt dat de kat kerngezond is kan worden gedacht aan een gedragsprobleem.

Stress in welke vorm dan ook is de voornaamste reden bij gezonde katten om onzindelijk te zijn. Veel dieren "praten" met elkaar via geurstoffen in hun plas (urine) en poep (faeces). Als je je niet veilig voelt, probeer je een veilig gevoel te creëren door je te omgeven met je eigen geur en je gebied af te bakenen.

Mannelijke katten geven hun territorium aan door overal "geurvlaggen" af te geven. Net zoals mannetjeshonden, die buiten overal tegen aan plassen. Hele grote katten zoals leeuwen en tijgers doen dit op precies dezelfde manier. Kijk maar eens in de dierentuin of het circus. Als het leidende mannetje zijn buitenverblijf of de circuspiste betreed, is het eerste wat hij doet, tegen voor hem belangrijke "grenspalen" aan plassen. Dan is het voor iedereen duidelijk: dit is mijn terrein!
Krolse poezen adverteren  zichzelf door overal kleine plasjes achter te laten, zodat katers weten: hier is een beschikbare dame.
Katten zijn vanaf 5 maanden vruchtbaar en gaan dan dus meedoen aan de "huwelijksmarkt" en zich "adverteren". Sterilisatie/castratie voorkomt (of stopt) dit gedrag.

Terug naar de inhoud