Een konijn nemen - LOES voor Dieren

Ga naar de inhoud

Een konijn nemen

Dierverzorging / hulp

Huisvesting en verzorging
Omdat een konijn veel beweging nodig heeft is het verstandig om een ruime kooi of een ruim hok te nemen. Of bij een kleiner hok de mogelijkheid te geven om ook het hok uit te kunnen door middel van een buitenren of dat ze de kamer in kunnen lopen (dit is belangrijk om vechten te voorkomen).

Binnen of buiten?
Konijnen kunnen zowel binnen als buiten gehuisvest worden mits het buitenhok bescherming biedt tegen regen, zon en wind. Als u het konijn buiten houdt dan is een buitenhok met een ren het leukste voor het konijn zodat het 'vrij' kan rondlopen. Let er hierbij op dat katten en honden niet in de ren kunnen komen en dat het konijn zich niet uitgraaft.

Loslopen door de kamer
Een konijn dat binnen gehuisvest wordt vindt het leuk om af en toe door de kamer te lopen. Let er wel op dat konijnen knagen ook leuk vinden, dus denk aan meubels en elektriciteitsdraden.

Zindelijk te maken?
Konijnen zijn van nature zindelijke dieren waarbij ze in de kooi meestal een hoekje uitkiezen om hun behoefte te doen. Hierdoor kan een konijn geleerd worden om op de kattenbak te plassen als het vrij in huis rondloopt. Vaak belonen met iets lekkers helpt hierbij.

Konijnen leven in een groep
Een konijn is een gezelschapsdier en is gewend om in groepen te leven. Dit betekent dat het niet graag alleen is. Als u niet veel thuis bent is het dus gezelliger voor het konijn om 2 konijnen bij elkaar te houden.

Wat zet je dan bij elkaar?
Een gecastreerd mannetje en vrouwtje samen is de beste keus!
Konijnen kunnen goed samen gehuisvest worden maar door seksueel gedrag van konijnen onderling kan onrust ontstaan. Ook is er het gevaar dat je ongewenste nakomelingen kunt krijgen! Dus mannetjes altijd castreren!

Een konijn en een cavia?
Een konijn kan beter niet samen met een cavia gehouden worden, het is beter om twee konijnen bij elkaar te zetten. Denk er ook aan dat een konijn ander voer nodig heeft dan een cavia. Konijnen kunnen ziektes bij zich dragen waarvan ze zelf niet zo ziek worden, maar waar cavia's aan kunnen sterven.

Kan een konijn iets leren?
Konijnen kunnen leren wat ze wel en niet mogen. Doe dit via belonen met iets lekkers en niet via slaan. Herrie maken of een klopsignaal geven op de grond kan helpen om uw konijn iets af te leren.

Waarom eet een konijn zijn eigen keutels op?

Dit is nodig omdat niet alle voedingsstoffen en energie bij de eerste darmpassage uit het voer gehaald kunnen worden. Grote onverteerbare delen worden gelijk uitgepoept. Dit zijn de gewone droge harde keutels. De overige kleinere deeltjes worden eerst achtergehouden en bewerkt in de blinde darm. Deze keutels worden in groepjes uitgescheiden en rechtstreeks uit de anus opgegeten door het konijn. Bij de tweede passage door de darmen worden alle stoffen die nodig zijn uit deze keutel gehaald.

Poep van het konijn. Twee soorten keutels, gewone en blindedarm keutels.

Konijnen hebben twee soorten keutels.
Gewone keutels, deze zijn groot, stevig van vorm en licht van kleur. Het is normaal als je die in grote hoeveelheden ziet liggen.
Blindedarmkeutels, zijn klein, zacht en donker van kleur. Als het goed is zie je deze keutels niet. Ze worden gelijk opgegeten.

Indien het konijn teveel konijnenvoer (biks, korrels) krijgt, krijgt het dermate veel energie binnen dat het zijn eigen poep niet meer zal opeten! De blindedarmkeutels zitten dan aan de kont geplakt en er wordt ten onrechte gedacht aan een probleem met de ontlasting terwijl het een voedingsprobleem is.



Preventief

Konijnen moeten twee keer jaar ingeënt worden tegen Myxamatose en een keer per jaar tegen VHS/ VHD. Er zijn tegenwoordig ook gecombineerde inentingen waarbij éénmaal per jaar inenten voldoende is. Infiormeer bij uw dierenarts. Myxomatose en VHS/VHD zijn ziektes die via stekende insecten overgedragen worden en dus ook bij binnenkonijnen kunnen optreden als ze niet gevaccineerd zijn. Tijdens deze enting zal uw dierenarts uw konijn ook onderzoeken en kunnen eventuele problemen in een vroeg stadium aangepakt worden. Cavia's en andere knaagdieren hoeven niet gevaccineerd te worden. Vrouwelijke cavia's en konijnen krijgen op latere leeftijd (>5 jaar) vaak ontstekingen, cystes en tumoren aan hun eierstokken en baarmoeder, het is daarom ook te adviseren vrouwelijke dieren te steriliseren.

Verzorging
Het gebit van konijnen en van de meeste knaagdieren groeit hun hele leven lang door, en wel met 1 mm per week. Dit lijkt weinig maar als de kiezen en tanden niet genoeg slijten kan er al snel ruimte gebrek ontstaan in hun mond. Kiezen en tanden kunnen dan doorgroeien en wonden in de wang en tong geven. Om het gebit genoeg te laten slijten is het belangrijk dat deze dieren veel ruwvoer eten (gras, hooi en grasbrok). Cavia's hebben daarnaast ook dagelijks vitamine C nodig.
Konijnen verzorgen hun eigen vacht door zich dagelijks te wassen. Er kunnen dan veel haren in de maag en darmen terecht komen waardoor problemen kunnen ontstaan. Voorkom dit door het konijn dagelijks te kammen of te borstelen, vooral de langharige konijnen. Anders kunnen klitten ontstaan en als aan de achterkant wat poep blijft hangen kunnen vliegen hier eitjes in leggen en zullen er maden gaan groeien met alle nare gevolgen van dien.

De juiste voeding
De juiste hoeveelheid konijnenvoer is van levensbelang voor je konijn!
Een diëet voor het konijn moet aan de volgende voorwaarden voldoen:
- onbeperkt hooi
- 20 gram konijnenvoer (biks) per kilogram lichaamsgewicht
- groenvoer

Konijnen hebben een grote blinde darm waarin ze veel voedsel kunnen opslaan. Hierdoor kan een konijn veel ruwvoer verwerken (= bijvoorbeeld hooi en gras). Geef je konijn onbeperkt hooi oftewel het konijn mag zoveel hooi krijgen als dat het wil of kan eten.
Eet het konijn veel biks dan zal het te weinig hooi eten en daardoor kan het snel last krijgen van zijn darmen. Ruwvoer bevat vezels en deze zijn van belang voor een goede darmwerking. Krijgt een konijn onvoldoende ruwvoer dan zal het problemen krijgen met zijn darmstelsel.

Geef bikskorrels in plaats van gemengde granen.
Geef liever geen gemengde granen omdat het konijn dan selectief gaat eten. Het eet alleen de lekkere dingen op en niet de biks die het nodig heeft en krijgt daardoor niet alle voedingsstoffen binnen. Vooral calcium is hierbij van belang. Een tekort aan calcium geeft tand en kiesproblemen. Het bot wordt zachter en de gebitselementen raken los te zitten.  //

Zie voor meer informatie over konijnen de website van LICG of van Dierenkliniek Wilhelminapark.


Terug naar de inhoud