Een cavia nemen - LOES voor Dieren

Ga naar de inhoud

Een cavia nemen

Dierverzorging / hulp

De cavia komt uit Zuid-Amerika en werd al door de Inca's gedomesticeerd om als voedsel te dienen. De Spanjaarden brachten ze mee naar Europa. De Europeanen bleven echter liever konijn eten, maar de cavia, werd als (in het begin duur en exotisch) knuffeldier al snel populair. Ze hebben dan ook een vriendelijk en rustig karakter, bijten vrijwel nooit, klimmen en springen niet, zijn niet moeilijk te verzorgen, maken grappige geluidjes en zijn zeer knuffelbaar. Bovendien zijn het dagdieren, dus goed geschikt voor kinderen. Cavia's ziin groepsdieren dus U neemt het beste 2 of 3 vrouwtjes (mannetjes willen nogal eens vechten). Of een gecastreerde man met een of twee vrouwtjes. Er bestaan gladharige, borstelharige en langharige cavia's. //

dier

geslachtsrijp

draagtijd

jongen

aanschaf vanaf

hoe oud?

Cavia

4-8 weken

9-10 weken

1-6

5 weken

5-8 jaar


Verzorging, voeding, huisvesting
Zorg voor een ruime kooi (min. 80x60x35cm), bij voorkeur van kunststof of glas, mag ook van hout. Een deksel is niet per se nodig, omdat een cavia (meestal) niet springt.
Op de bodem een laag strooisel, met daaronder kranten. De bodembedekking moet regelmatig verschoond en ververst worden.
Hygiëne is erg belangrijk. Haal elke dag de vies geworden bodembedekking weg en maak in ieder geval 1x per week het gehele hok schoon. Was het hok uit met warm water en schoonmaakmiddel en droog het goed.
Cavia's hebben veel hooi nodig, maar dat moet u in een ruif doen en NIET zomaar op de bodem leggen. Cavia's kunnen nl. van het zitten op hooi zogenaamde caviaschurft krijgen.
In de kooi hebben ze graag een beschut plekje (een omgekeerde bloempot of oude schoenendoos voldoet).
Gebruik een zware etensbak, anders wordt die omgegooid.

Cavia's poepen veel en overal in het hok en er buiten. Je vind zelfs keutels in het voerbakje en het drinkbakje, daarom is het gebruik van een drinkflesje aan te raden. Gelukkig zijn de keutels hard en droog. Er zijn ook kleinere nattere keutels, dit zijn de blinde darm keutels, deze zie je meestal niet want de cavia's eten deze blinde darm keutels op.

Cavia's duiken graag ergens onder weg, zorg ervoor dat de cavia zich ergens onder kan verstoppen, bijvoorbeeld onder een huisje of onder hooi.
Geef de cavia ook veel afleiding door bijvoorbeeld veel hooi in de kooi te doen. De cavia eet van het hooi, maar kan er ook onder wegduiken. Je kan ook hooi in een leeg toiletrolletje doen, wat de cavia er dan uit moet halen, of hooi in een bal ophangen zodat de cavia het eruit kan trekken.

Een cavia maakt, net als de mens, zelf geen vitamine C aan en heeft dus een speciaal cavia voer nodig, waar vitamine C aan is toegevoegd. Omdat vitamines in voer snel vervliegen is het verstandig een cavia van jongs af aan eens per dag een vitamine C tablet (50mg) te geven.
Geef ook iedere dag wat groente en fruit. Geschikt zijn appel, witlof, wortel, andijvie. Ongeschikt zijn koolsoorten en sla, want daar kan een cavia diarree van krijgen. Stel de hoeveelheid voer zo af dat alles opgegeten wordt, verwijder verse groente voor ze bederven.
Voor alle knaagdieren is een waterflesje, dat aan de kooi of deksel hangt het beste. Handige flesjes, zijn in de dierenwinkel verkrijgbaar.
Pak een cavia altijd rustig op (met twee handen opscheppen) en laat het dier niet schrikken.
Een cavia moet wat bewegen om niet te dik te worden. Laat hem dus regelmatig wat buiten zijn kooi rondscharrelen. //

Cavia en dierenarts
Met een cavia hoeft u alleen naar de dierenarts voor castratie of als het dier ziek is. Om dat op tijd te merken moet u uw dieren regelmatig wegen en goed bekijken terwijl ze in hun kooi zitten; zijn ze tierig, zijn ze schoon, is de vacht mooi glanzend, geen kale plekken, zijn de oogjes en oortjes goed schoon, geen rare bulten, geen vliegen in de kooi, tanden en nagels niet te lang.
Kwijlen kan een teken zijn van haken op de kiezen of doorgroeiende tanden.
Cavia's hebben nogal eens last van caviaschurft. Die moet u door uw dierenarts laten behandelen. De caviaschurftmijt komt vaak uit hooi, vandaar dat er geen los hooi in een caviakooi mag liggen. Krijgt/neemt u een nieuw dier, zet het dan niet zomaar bij andere dieren maar laat het eerst op besmettelijke ziektes controleren bij uw dierenarts. //

Zie voor meer informatie over de cavia de website van LICG of van Dierenkliniek Wilhelminapark.

Terug naar de inhoud